Paphos látnivalók

Paphos látnivalók - Páfosz látnivalók

Páfosz (Paphos) kellemes éghajlata és történelmi látnivalói miatt szinte egész évben ideális tengerparti nyaralásra. Fő látnivalói a Világörökség részét képező Királysírok, és a Dionüszosz-ház mozaikjai, melyek a Páfosz Régészeti Lelőhely részei. Kikötőjéből számos hajókirándulás indul a népszerű Korall-öbölhöz, és a Kék Lagúnához, kihagyhatatlan természeti látnivalója a közeli Aphrodité-szikla. Családosoknak jó program a központi helyen található Aphrodité Waterpark. Páfosz könnyen bejárható város, ideális városnézésre, és tengerparti nyaralásra egyaránt, a fő látványosságok egy-két nap alatt is megtekinthetők.

Páfosz legjobb látnivalók és programok

Páfosz (Paphos) Ciprus délnyugati részén fekszik, ám a történelmi helyszínek sokasága ellenére is, mint tengerparti üdülőhely népszerű. A mai modern Páfosz két részből áll, az alsó rész Kato Paphos a tengerpart mentén fekszik, ahol a rengeteg szálloda, a kikötő és a régészeti nevezetességek is találhatók. A felső rész főként üzleteknek és éttermeknek ad otthont.

Paphos látnivalók

Kato Paphos Régészeti Park: Királyok sírja, Dionüszosz-ház mozaikjai

A Világörökség részét képező Régészeti Park magába foglalja Kato Paphost (I. lelőhely) és a Kouklia faluban található II. lelőhelyet. Az I. lelőhely része a nekropolisz maradványok, amely Királyok sírjaként ismert, és Nea Paphos (Új-Páfosz) Aphrodité szent városa. Maga a helyszín egy hatalmas régészeti terület, ahol paloták, villák, erődök és sírok maradványai láthatók. A villákat gyönyörű mozaikpadló díszíti, amelyek a világszerte jelentősek. A Dionüszosz-ház mozaikjai az egyik legszebb látnivaló, a Földközi-tenger keleti felének legfinomabb mozaikjai csodálhatók meg. Összesen négy különböző római villa tekinthető meg, valamint a közelmúltban felújított 2. századi Odeon, amely ma kulturális események helyszíne. A Királyok sírja sziklába vájt kamrákból áll, és magas rangot betöltő személyek nyughelye lehetett i.e. 4. században, a várostól kb. 2 km távolságra található. Kouklia Páfosztól kb. 16 km-es távolságra található, a falu fő látnivalója az ókori Aphrodité szentélye és a Régi Páfosz (Palea Paphos) maradványai.

Páfosz középkori vára

A 7. századi kis kastély a Világörökség része, számos történelmi vihart átélt. Számtalanszor elpusztították majd újjáépítették, utolsóként a törökök állították helyre a kikötő védelméül 1592-ben. Fő része egy négyzet alakú torony, ahonnan lenyűgöző panoráma nyílik a környékre. Ma is láthatók a földszinti kis kamrák, amelyek börtöncellaként működtek a törökök idején. A vár 1935-ig sóraktárként is működött, és később ősi műemlékké nyilvánították.

paphos vár

Aphrodité-szikla (Petra to Romiou)

Az Aphrodité-szikla és az Aphrodité strand a nyugati part egyik legnépszerűbb turista látványossága. Kouklia faluban található, Páfoszból induló helyi buszokkal is megközelíthető. A környék rendkívül gazdag legendákban, például Aphrodité a szépség és szerelem istennője itt emelkedett ki a habokból. Vagy az, hogy az öböl víze elixír: az örök fiatalságot, és az örök szépséget is elnyerheti, aki háromszor megússza a sziklákat. A két függőleges szikla közelében található a kis Aphrodité strand, itt általában igen erős a hullámzás, de semmi nem tántorítja el a turistákat a veszélyes sziklamászástól, és a fürdéstől. A part mentén délre, Limasol irányába haladva, számos kilátópont található, ahonnan nagyszerű panoráma nyílik az Aphrodité-sziklára.

Paphos látnivalók -Aphrodité-szikla (Petra to Romiou)

Korall-öböl és az Adonis vízesések

A félhold alakú Coral Bay szintén a leglátogatottabb környék, Kato Paphos központjától kb. 8 km-re északra található. Az öböl kristálytiszta vize alkalmas úszásra, vízisportokra, ideális családos nyaralásra, valamint népszerű búvárkodási helyszín. Az öbölben található Páfosz legjobb strandja, a karbantartott rész nagyjából 600 m hosszú, és Kék zászlós minősítésű, és főszezonban minden kényelmi szolgáltatással rendelkezik. A strand homokja világos színű és kellemes tapintású, amely a vizet különösen megszépíti. A strand felett egy kis kilátóterasz található, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a környékre. Az öböltől könnyen megközelíthető a Kili falu közelében található romantikus Adonis fürdő vízesések is, amely a legenda szerint Aphrodité istennő és Adonis szerelmének volt a helyszíne.

Coral Bay Paphos

Aphrodite Waterpark

Az Aphrodite Waterpark Kato Paphos déli részén a Poseidonos Avenue mellett található, szezonálisan tart nyitva, március végétől/ április elejétől október közepéig. Az élményközpont egyedülálló trópusi környezetben található, és a legnagyobb vízipark Páfosz régióban. Fő látnivalói a nagy sebességű vízicsúszdák, az 50 méteres szabadesés, a Super Vulcano, és a Kamikaze csúszda. Van egy nagy hullámmedence, tomboló folyó, látványos vízi játszótér a legkisebbeknek, lusta folyó családoknak, és még számtalan egyéb mulatságos attrakció. Könnyen megközelíthető helyi buszokkal, a buszmegálló pár lépésre van a létesítménytől.

Aphrodite Waterpark

Páfosz strandjai

Páfosz 50 kilométer hosszú partszakasszal rendelkezik, amelyen legalább ötven kisebb-nagyobb strand található, közülük 12 a kék zászlós minősítést is elnyerte. A strandok legtöbbje a város déli részén egymás mellett találhatók, és különböző neveken különböztetik meg őket. A hosszú tengerparti sétány köti őket össze, és gyakran egy-egy sziklaszirt választja el egymástól. Általában nagyon jól felszereltek, korszerű létesítményekkel is rendelkeznek, napernyők és nyugágyak bérelhetők. A sziklás partszakaszokon sok helyen lépcső segíti a vízbejutást. A strandok mentén számtalan tengerparti bár és a közelben kitűnő konyhájú éttermek találhatók. A nyarak általában forróak, de a part menti szél a meleg napokat is elviselhetővé teszi.

Paphos strandok

Városi strand, Alykes strand, Vrysoudia strand

Páfosz Városi strandja kedvelt a helyiek körében, Kato Paphos szívében, a Poseidonos Avenue mellett található. A kikötőhöz és a városközponthoz ez a legközelebb fekvő strand. Mellette található az Alykes, amelyet hullámtörők határolnak. Különösen népszerű a 300 m hosszú SODAP (Vrysoudia), amely homokos és nem apró kavicsos, vagy sziklás, mint a környező strandok. Jó tudni, hogy Páfosz északnyugati részén jellemzően sok kis öböl, és számtalan vad part található.

paphos városi strand

Faros strand

Páfosz világítótornya népszerű fotózási téma, bárhonnan jól látható, a város nyugati végén található. A világítótorony melletti Faros strand egy viszonylag széles területen fekszik, és remek kiindulópont a közeli látnivalók – a középkori vár, és a Királysírok felfedezéséhez.

faros beach paphos

Szent Pál oszlop

A páfoszi kis Ayia Kyraki Chysopolitissa templom (1540) a kikötőtől pár perces sétára található. Nevezetes arról, hogy a hagyomány szerint a korábban a helyén álló templom melletti oszlopnál korbácsolták meg Szent Pál apostolt, mikor 45-ben a szigetre érkezett téríteni. A bejáratot a keresztes lovagok újították fel, és a Szent Pál oszlopot a bejáratba építették. A templom ma is különleges alkalmakra használatos.

Panagia Theoskepasti templom

A 10. századi Panagia Theoskepasti templom Kato Paphosban található, pár perces sétára a tengerparttól és a vártól. A 10. században Ciprus a Bizánci Római Birodalom fennhatósága alá tartozott, a ma látható templom az 1920-as években zajlott újjá építés eredménye. Fő látnivalói az ikonok, melyek közül egyiket, az ezüstözött ikont Lukács evangélistának tulajdonítanak, ezért fontos zarándokhely. Máig látható az eredeti szikla alapzat egy része, amelyre a templom épült.

Panagia Theoskepasti Paphos

Kirándulások a közelben

Kék Lagúna

A Kék Lagúna az Akamas-félsziget gyöngyszeme, Páfosztól 50 km távolságra található. Az öböl kristálytiszta zafírkék színe, és a puha fehér homokos partja miatt az egyik legnépszerűbb ciprusi úti cél. Páfoszból számtalan egynapos kirándulás indul a Kék Lagúnába – naplementés hajókirándulás, sznorkelezéssel egybekötött hajókirándulás, illetve olyan kirándulások, amely érintik még az Adonis vízeséseket, és Latchi kikötőjét is.

Kék Lagúna - Blue Lagoon